Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Houd afstand tot de verpleegkundige

Geplaatst op: 21-10-2019, 12:39:00

Een lezer stuurde mij een uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Een patiënt had aan een verpleegkundige grote bedragen geschonken en die ook tot erfgenaam benoemd.

Die uitspraak deed mij denken aan een andere rechtszaak waarin een doktersassistente een hoofdrol speelde. Zij was door een 85-jarige patiënt tot zijn erfgename benoemd. Dit was – volgens haar – buiten haar medeweten gedaan. De assistente had de erfenis echter niet geweigerd. Sterker nog: ze was met deze patiënt een geregistreerd partnerschap aangegaan. Om dat te kunnen doen, had ze wel eerst nog moeten scheiden van haar eigen man.

Euthanasie

De assistente gaf aan de huisarts door dat de man wilde dat er euthanasie gepleegd zou worden als hij nog zieker werd. Omdat zij toen al met de patiënt het geregistreerd partnerschap was aangegaan, zou ze een financieel voordeel hebben bij zijn overlijden.

Alles bij elkaar vindt de rechtbank dat de doktersassistente verkeerd bezig is geweest en de grenzen van professionaliteit fors heeft overschreden. Het gevolg daarvan was geen schorsing als doktersassistente, maar toestemming aan haar werkgever (dat was overigens de huisarts van de patiënt) om haar te ontslaan.

Afstand

Uit beide rechtszaken blijkt dus dat van iedereen die in de gezondheidszorg werkzaam is, verwacht mag worden om patiënten op gepaste afstand te houden. Althans, als het om geldzaken gaat.

Wat de tweede uitspraak interessant maakt, is het (geclaimde) advies van een notaris. Door een geregistreerd partnerschap aan te gaan, zou er fiscaal voordeel te behalen zijn.

Zonder partnerschap zou de assistente minimaal 30% erfbelasting hebben moeten betalen zodra haar erfenis meer dan €2000 bedroeg. Door een geregistreerd partnerschap aan te gaan, wordt dat minimaal 10% als de verkrijging hoger is dan €650.000.

Bron: column van mr Ernst Loendersloot, senior kandidaat notaris, van 18 oktober 2019 op www.dft.nl               

Ga terug naar de vorige pagina